Átadták a regéci vár helyreállított reneszánsz palotaszárnyát

A regéci vár több helyen párkánymagasságig fennmaradt, romos keleti reneszánsz palotaszárnya hagyományos falazási technikával, a pincétől a tetőzetig kiegészítést nyert, és falai között megnyílt a „Főúri pompa a várfalak között" című élményalapú kiállítás.

Az átadóünnepségen Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője, Bakos Ferenc, Regéc község polgármestere, és Virág Zsolt projektvezető, művészettörténész mutatta be a turisztikai fejlesztést.

Az ünnepélyes szalagátvágás, a képen (b-j):
Bakos Ferenc, Regéc község polgármestere; Hörcsik Richárd, Zemplén és Abaúj országgyűlési képviselője; Virág Zsolt projektvezető, művészettörténész
Forrás: Magyar Kastélyprogram Nkft.

A 16. század közepétől a 17. század végéig erődített főúri rezidenciaként működő regéci vár újjáépült keleti palotaszárnya interaktív kiállítással várja a látogatókat.

Az Alaghy és a Rákóczi családok regéci birtoklása jelentette az erősség fénykorát. A hiteles források, egykori várleltárak alapján rekonstruált termeken végighaladva betekintést nyerünk e főnemesi családok és a vár népének 16–17. századi otthonába, életének, mindennapjainak helyszínébe. A főúri környezetet bemutató enteriőrök, a reneszánsz palotaszárny falai között felcsendülő korabeli zenék a letölthető többnyelvű applikációk révén mélyebben megismerhetők. Az élményt illatok – rózsamuskátli és levendula –, valamint megfogható, kipróbálható tárgyak teszik teljessé.

Virág Zsolt projektvezető, művészettörténész felszólal az átadóünnepségen
Forrás: Magyar Kastélyprogram Nkft.

Bemutatást kap a földszinten a déli és az északi sáfárház, a fehér sütőház, és az ecetesház, amelyekben az élelmiszer-feldolgozás és -raktározás történt.

Magyarország első reneszánsz babaháza is itt kapott helyet, ez II. Rákóczi Ferenc fejdelem regéci gyermekéveit idézi fel.

Az emeleten a régi ebédlőpalotában a 17. századi ebédlőterem rekonstruált korhű berendezése látható, a „virágos kék szenelő bolt"-ban, azaz Alaghy János várúr egykori szobájában Vergilius-idézetes kandallópárkányt építettek vissza, illetve egészítettek ki, a leányasszonyok házában a várúrnő lakótere ismerhető meg hímzett textíliákkal, ruhákkal, míves bútorokkal.

A kiállításon régészeti töredékek alapján készült késő reneszánsz habán cserépkályhák, fújt üveg serlegek, úrihímzéses textíliák és arannyal hímzett női viseletek is láthatók.

A regéci vár keleti reneszánsz palotaszárnyának újjáépítésére az INTERREG határon átnyúló program keretében, a „Castle to castle" projektben került sor. A projekt célja a határ két oldalán lévő műemléki helyszínek fejlesztése és összekapcsolása volt: a regéci vár reneszánsz palotaszárnyának hiteles rekonstrukciója mellett megvalósult a szlovákiai bodrogszerdahelyi Vécsey-kastély felújítása és falai között egy új, a pályáját itt kezdő Kossuth Lajosra emlékező, valamint a kastély történetét bemutató kiállítás berendezése. Sor került a nagyidai Csáky–Schell-kastélyban egy interaktív történeti kiállítás létrehozására és a kastélypark kerítésének kiépítésére, emellett Nagykövesden egy kerékpáros pihenő is megvalósult.

Az átadóünnepség
Forrás: Magyar Kastélyprogram Nkft.

Nézze meg az átadóünnepségről és helyreállított palotaszárnyról készült képgalériát! további képek ]


Castle to Castle
#CtoC

Pályázati dokumentáció és projektmenedzsment: