Újjá épül a Reneszánsz Palota

Regéc község legutóbb 2015-ben hajtott végre nagyszabású fejlesztést Regéc Várában. Akkor, az ÉMOP pályázati program támogatásával sikerült újjáépíteni a vár négyszintes öregtornyát, új látogató fogadó épület készült a bejáratnál, illetve Látogatóközpont épült a település közepén.

Már a folyó beruházás alatt körvonalazódtak a további fejlesztési elképzelések, így amikor 2016 évben kiírásra került az Interreg V-A Slovakia-Hungary Együttműködési Program, Regéc Község Ön­kor­mány­za­ta történelmi kapcsolódású felvidéki partnereivel közösen benyújtotta a vár további fejlesztésére vonatkozó pályázatát. Fel­vi­dé­ki partnerek Bodrogszerdahely és Nagyida kastélyaik megújítását, Nagykövesd kerékpáros csomópont létrehozását tűzték ki célul a programban.

Az elmúlt év második felében elbírált pályázat vezető pontszámmal sikerrel szerepelt, így újabb grandiózus fejlesztés veszi kezdetét ebben az évben Regéc Várában. Regéc Község Ön­kor­mány­za­ta, mint a program vezető partnere számos szakemberrel együtt dolgozva elkészíttette a keleti palotaszárny újjáépítésének terveit, mely tervek tartalmazzák az épületegyüttes pincétől a tetőig tartó részletes helyreállítását.

Mint ahogyan az előző projektben, ezúttal is lesz a fejlesztésnek a településen megvalósuló eleme. Több, a váron ugyan kívüli, de ahhoz mégis szorosan kapcsolódó fejlesztési terület egyik eleme a műemlékhez vezető út első szakaszának felújítása. Továbbá két belterületi ingatlan átalakításával létrejön egy történelmi pihenőpark, illetve egy történelmi bemutatóház a településen.

Regéc Község Önkormányzata 1999-ben kezdett bele abba a munkába, aminek fő célkitűzése volt, hogy a magyar történelem, a nemzeti épített örökség részét képező, méltatlanul elfeledett Regéc Várát megmentse a teljes pusztulástól. Nagyon sok elkötelezett ember közös munkája alapozta meg azoknak a nagyszabású fejlesztéseknek a lehetőség, amelyek az utóbbi években tapasztalhatóak a műemlék területén. Mindehhez elengedhetetlen az a csapat, amelynek tagjai magas szakmaisággal, akadály nem ismerő eltökéltséggel, szívvel-lélekkel dolgoznak a vár helyreállításának bonyolult ügyén.

Van ennek az elkötelezettségnek eredménye, amit jól bizonyít a közelmúltban elnyert pályázati támogatás is. Már nem csak a regéciek, a térségben élők gondolják úgy, hogy az ország megmentendő és fejlesztendő műemlékeinek, turisztikai látványosságainak sorában ott a helye Regéc Várának is. A Kormány által is támogatott fejlesztés történelmi, kulturális értékünk megóvását, megújulását szolgálja oly módon, hogy mindez hozzájáruljon Regéc, a térség fejlődéséhez is.

Így van ez, ugyanis a 2015-ben végrehajtott helyreállítás következményeként tapasztalható pozitív hatások joggal adnak bizakodásra okot. Annak a fejlesztésnek következtében jelentősen megnövekedett a vár látogatottsága, ami bizony érezteti hatását a közvetlen és közvetett munkahelyteremtésben, jövedelemszerzésben, a térség idegenforgalmában. Mindezek mellett tudható, hogy bár Regéc Várában igen sok még a teendő, de ezzel együtt is elismerés övezi a látogatók növekvő körében.

A fejlesztés folytatásának létjogosultságát és fontosságát nyomatékosítja, hogy a legutóbbi helyreállítás kimagasló elismerést hozott mind szakmai mind látogatói oldalon. Mindezek alapján tehát az idén megkezdődik Kosdi Attila építészmérnök tervei alapján a vár keleti palotaszárnyának és kapcsolódó épületrészeinek helyreállítása, a várhoz vezető út első szakaszának felújítása, történelmi pihenőpark és történelmi bemutatóház kialakítása a településen. A Regécen felhasználható valamivel több mint egymillió nyolcszázezer euró összköltségű fejlesztés 2019-ben fog elkészülni.

Regécen új csodák születnek.


Castle to Castle
#CtoC

Pályázati dokumentáció és projektmenedzsment: